Grupla Psikolojik Danışma
Grupla psikolojik danışma, bir veya daha fazla psikolojik danışmanın aynı anda birden fazla katılımcıyla (8-12 birey arası) birlikte yürütülen süreçtir. Katılımcıların güçlü ve geliştirilmeye açık yönleriyle içtenlikle kabul edildiği, psikolojik danışman ve katılımcılar arasında anlamlı ve güçlü bağlar kurulmasına olanak tanıyan, katılımcıların birbirini desteklediği ve birbirine yardım ettiği sıkça kullanılan terapi şeklidir. Ortaya konan problem ve çatışmalar üzerinde çalışılan, ilişkilerde farklı deneyimler için imkan tanıyan uygulamadır.
Psikolojik yardım gruplarının odak noktası, kişinin hem kendi farkındalığının, hem de başkaları ile ilgili olan farkındalığının artmasına, yaşamında gerçekleştirmek istediği değişiklikleri daha iyi anlamasına yardımcı olmak ve kişiye bu değişiklikleri yapabilmesinde destek olacak yeni beceriler ve kaynaklar kazandırmaktır.
Grupla Psikolojik Danışma Deneyimi Neler Kazandırır
Umut
Grup üyesi olarak faydalanılan en önemli deneyim yaşanılan sorunların diğer insanlar tarafından da yaşanılabileceğini görmek ve bu sorunlarla başa çıkan ve iyileşen kişilerin deneyimlerinden faydalanabilmektir.
Evrensellik
Aynı deneyimlere sahip bir grup insanın parçası olmak, insanların yaşadıklarının evrensel olduğunu ve yalnız olmadıklarını görmelerine yardımcı olur.
Uyum
Grup üyelerinin değerli hissettikleri, koşulsuz kabul gördükleri, diğerleri tarafından desteklendikleri, anlaşıldıkları ve önem verildiklerini hissetmelerine yardımcı olur.
Katarsis
Grup üyeleri şuan onlar için sorun olan yaşantılarıyla ilgili paylaşımda bulundukça duyguları açığa çıkar ve rahatlamaya başlayabilirler. İçte saklanan duyguların ağırlığının yerini paylaşmanın rahatlığı alacaktır.
Özgecilik/Altuizm
Grup üyeleri, güçlü yönlerini paylaşabilir ve gruptaki diğerlerine yardım edebilir, bu da özgüven ve güveni artırabilir.
Aile Deneyimlerinin Yeniden Değerlendirilmesi
Grup içindeki her üye, çocukluk deneyimlerinin kişilik ve davranışlara nasıl katkıda bulunduğunu keşfedebilir. Ayrıca gerçek hayatta yıkıcı olan veya yararsız olan davranışlardan kaçınmayı da öğrenebilirler.
Kişiler Arası Etkileşim
Diğer insanlarla etkileşime girerek ve gruptan ve terapistten geri bildirim alarak, grubun üyeleri kendilerini daha iyi anlayabilirler.
Varoluşsal Faktörler
Bir grup içinde çalışırken destek ve rehberlik sağlarken, grup terapisi üyelerin kendi yaşamlarından, eylemlerinden ve seçimlerinden sorumlu olduklarını anlamalarına yardımcı olur.
Model Alma
Üyeler hem terapisti hem de diğer grup üyelerini izleyerek pek çok etkili ve işlevsel davranış kalıbıyla birlikte kendileri için değerli tutum davranış ve becerileri öğrenebilirler.
Sosyalleşme Becerilerinin Kazanılması
Üyeler hem terapisti hem de diğer grup üyelerini izleyerek pek çok etkili ve işlevsel davranış kalıbıyla birlikte kendileri için değerli tutum davranış ve becerileri öğrenebilirler.
Grupla Psikolojik Danışmanın İşleyişi
Gruplar üç veya dört kişi kadar küçük olabilirken ideal katılımcı sayısı sekiz ila on iki kişiden oluşur. Grup genellikle haftada bir kez olmak üzere yaklaşık 90 dakikalık seanslarla gerçekleşir.
Çoğu durumda, grup, her üyenin gruptaki diğer herkesi görebilmesi için sandalyelerin geniş bir daire şeklinde düzenlendiği bir odada toplanır.
Grup üyelerinin kendilerini tanıtmaları ve neden grup terapisinde olduklarını paylaşmaları ile bir seans başlayabilir. Üyeler ayrıca son toplantıdan bu yana deneyimlerini ve ilerlemelerini paylaşabilirler.
Seansın tam olarak gerçekleştirilme şekli, büyük ölçüde grubun hedeflerine ve terapistin tarzına bağlıdır. Bazı psikolojik danışmanlar her üyenin uygun gördüğü şekilde katıldığı daha serbest biçimli bir diyalog tarzını teşvik edebilir. Diğer terapistlerin bunun yerine her seans için, danışanların grubun diğer üyeleriyle yeni beceriler uygulamalarını içerebilecek belirli bir planı vardır.
Faydaları
Grup terapisi, insanların grubun diğer üyelerinin desteğini ve cesaretini almasını sağlar. Gruba katılan insanlar, başkalarının da aynı süreçten geçtiğini görebilir ve bu da onların daha az yalnız hissetmelerine yardımcı olabilir.
Grup üyeleri, grubun diğer üyeleri için rol model görevi görebilir. Birinin bir problemle başarılı bir şekilde başa çıktığını gözlemleyerek, grubun diğer üyeleri iyileşme umudu olduğunu görebilir. Her kişi ilerledikçe, sırayla başkaları için bir rol model ve destek figürü olarak hizmet edebilirler. Bu, başarı duygularının gelişmesine yardımcı olabilir.
Grup terapisi güvenli bir sığınak sunar. Grup üyeleri değişim için gerekli deneyimi grubun içerisinde test edebilir ve grup dışında daha güvenle hareket edebilirler.
Bir grupta çalışarak, terapist her bir kişinin diğer insanlara nasıl tepki verdiğini ve sosyal durumlarda nasıl davrandığını ilk elden görebilir. Bu bilgiyi kullanarak, terapist her danışana değerli geri bildirim sağlayabilir.
Soru ve Randevu Talebi İçin Bizimle İletişime Geçin