Çocuk ve Ergenlerle Psikolojik Danışma

Çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan uyum ve davranış sorunları, sosyal problemler, öğrenme güçlükleri, dikkat ve hiperaktivite, kaygı, stres ve iletişim sorunları ailelerin  psikolojik danışmana başvurmalarının başlıca nedenleri arasındadır.

“Bir insanın anavatanı çocukluğudur.”

Çocuklukta karşılaşılan problemler yapıcı şekilde çözülmedikçe katılaşır ve kalıplaşır. Anne babaların en önemli sorumluluklarından biri, sağlıklı bireyler olabilmeleri için var olan engelleri aşmalarında çocuklarına olanaklar yaratmaktır.

 

Ergenlik, hızlı fiziksel, davranışsal, duygusal ve bilişsel değişikliklerle belirginleşen geçiş dönemidir. Bu geçiş dönemi kişiliğin, dünya görüşünün oluştuğu bireyin her anlamda kimliği haline gelecek kişi olmaya başladığı evredir. Bu dönem sorunlu davranışların engellemesi ve yaşam boyu sürebilecek zorlukların ortaya çıkmasının önlemesine yönelik müdahale için kritik bir dönemdir. 

Çocuk ve Ergenlere Yönelik Psikolojik Danışma

Çocuklarda Sık Karşılaşılan Uyum/Davranış Bozuklukları

Çocuklarda Sık Karşılaşılan Uyum ve Davranış Bozuklukları ve Erken Çocukluk Dönemi Sorunları-4

• Tuvalet Kontrolü/Kazanımı
• Alt ıslatma (enürezis)
• Dışkı kaçırma (enkoprezis)
• Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
• Davranım Bozukluğu
• Karşıt Olma/ Karşıt Gelme Bozukluğu

Yaygın Gelişimsel Bozukluklar

• Otizm
• Asperger Sendromu
• Çocukluk Disintegratif Bozukluk
• Rett Sendromu
• Yaygın Gelişimsel Bozukluk (Hiçbir sınıfa girmeyen)

Uyum Sorunları

• Travmalar, Afetler (kriz) ve Çocuk
• Boşanma ve Çocuk
• Kardeş Kıskançlığı
• Çocukta Kayıp, Ölüm Algısı ve Yas Süreci

Ergenlerle Psikolojik Danışma

“Dünyadaki aynalar gümüşlenmiş cam parçaları değil çocuklarımızdır. Çünkü onlar sizi yansıtır. ”

Ergenlik dönemi kimliğin ve kişiliğin oluşmaya başladığı, hayata dair önemli seçimlerin ve dönüm noktalarının olduğu kritik bir süreçtir. Bu dönemde ergenler arkadaşlık ilişkilerine oldukça önem verir, anne-babayla yoğun çatışma içerisine girebilir, çelişkili davranabilir, bana bir şey olmaz inancıyla riskli davranışlarda bulunabilir, sabırsız davranabilir, sorumluluklarını yerine getirmede zorluk çekebilir. Bunlarla birlikte pek çok değişim ve zorluğun olduğu bir dönemdir. Bu dönemde ergenlerin ilgi, ihtiyaç, beklenti, değişim, çatışma ve yönelimleri üzerinde sistemli bir çalışmayla sürecin en iyi şekilde tamamlanması sağlanmalı anne-babalar bu dönemde çocuklarına nasıl yaklaşması gerektiğine dair problemlerin açığa çıkmasını beklemeden profesyonel destek almaları tavsiye edilir. 

Ne zaman psikolojik danışmaya başvurulmalı

Ergenlik dönemi bir değişim süreci olduğundan bazı duygu ve davranış değişimleri ergenliğe has durumlar olabileceği gibi bir problemin varlığına da işaret edebilir.

Çocuğunuzla iletişiminiz bozulmaya başladı ve çatışmalarınız artmışsa, sosyal olarak uyumsuzluk gözlemlemeye başlanmışsa, sorun yaratacak derecede içe kapanıklık oluşmuşsa, öfke ve agresyon derecesi zarar verici hale geldi ise, akademik performansında dalgalanmalar başladı ise sorun yaşamaya başladığının ve yardım alma zamanının geldiği söylenebilir.

hangi konularda psikolojik danışma yapılıyor?

Aile içi iletişim, Akademik Başarısızlık, Akran Zorbalığı / İstismar / Gözdağı Verme, Akran / Kardeş Çatışması, Arkadaş İlişkileri, Boşanmaya Tepki, Çözülmemiş Keder / Kayıp Davranış Bozukluğu / Suçluluk, Depresyon, Ders Çalışma Alışkanlıklarının Değiştirilmesi, Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Dil ve Konuşma Bozuklukları, Duygusal Zekâ Gelişimine Destek, Fiziksel / Duygusal İstismar, Karşı Cinsle Yaşanan Sorunlar, Kişilik Problemleri, Kimlik Arayışı, Korkular, Takıntılar, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Kaygı, Obsesif – Kompulsif Bozukluk, Obezite, Okul Sorunları, Öfke Kontrol Problemleri, Öğrenme Güçlüğü, Özgüven Eksikliği / Kendine Güvensizlik, Özgül Fobi, Sınav Kaygısı, Yanlış Alışkanlıklar, Yas Süresi

 

Randevu talebi oluşturmak veya soru sormak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.