"Beni gerçekten ifade eden ve derinden tatmin eden biçimde yaşıyor muyum? "

Carl Rogers

Terapi odaları keder ve mutluluğun, kaygı ve huzurun, nefret ve affedebilmenin, öfke ve sakinliğin, hayal kırıklığı ve umudun kıyasıyla mücadelesine tanıklık eder. Burada her birey eşsiz ve değerli hissetmenin anlamını bulur. Bir yandan kendini bulmaya, kendisi olmaya çalışan bir yandan da neyle karşılaşacağını bilmemenin huzursuzluğunu yaşayan, duygularını, düşüncelerini ve yaşadıklarını olduğu gibi görmeye gayret ederken kaybolacağı korkusuyla ürkek bir kuş gibi hisseden kişilerin güçlendiği ve büyüdüğü alandır.

Bireyle Psikolojik Danışma

Dr. Muttalip ALÇAY

Psikolojik Danışman

Bireysel Psikolojik Danışma

Psikolojik Danışma, psikolojik danışmanla terapideki kişi arasındaki ortak ilişki süreci olarak tanımlanabilir.  Terapinin ortak hedefleri, değişime ilham vermek, insanların refahlarının önündeki engelleri aşmalarına yardımcı olmak, olumsuz ve yıkıcı durumları azaltarak olumlu ve yapıcı duyguları artırabilmek, tek başlarına yüzleşmeleri zor olan sorunlarla ilgili yardım almak veya yaşam kalitesini iyileştirmek olabilir. Bireysel psikolojik danışma aynı zamanda terapi, psikoterapi olarak da adlandırılır.

Psikolojik danışma bireylerin yaşamlarında karşılaştıkları sorunlar ve zorlu dönemlerde destek almak ve büyümeyi deneyimlemek için kişisel bir fırsattır. Bireylerde somatik tepkiler, inançlar, düşünceler, ilişki problemleri ve duygular olarak ortaya çıkan zorlayıcı durumların üstesinden gelebilmek ve sağlıklı kararlar verebilmek için güven ve gizliliğe dayalı, bireyin yargılanmayacağı ve anlaşılıp destekleneceği bir ortamın oluşturulabilmesidir. 

Psikolojik Danışmada, depresyon, kaygı, bağımlılık, ilişki sorunları, anne baba olarak karşılaşılan sorunlar, okul zorlukları, kariyer değişiklikleri gibi yaşamlarındaki pek çok kişisel konunun üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir. Psikolojik danışma süreci bireylerin duygularını, inançlarını ve davranışlarını keşfetmelerine, zorlayıcı veya etkili anılar üzerinde çalışmalarına, hayatlarının değiştirmek istedikleri yönlerini belirlemelerine, kendilerini ve başkalarını daha iyi anlamalarına, kişisel hedefler belirlemelerine ve istenen değişim için çalışmalarına olanak tanır. Bir kişinin duygularını anlamasına yardımcı olmayı ve onları hem şu anda hem de gelecekte yeni zorluklarla yüzleşmeleri için güçlü hale getirmeyi amaçlamaktadır

Psikolojik Danışma Seasnlarının Süresi, Sıklığı ve Amaçları

Genel olarak, psikoterapinin amacı günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve işlevselliği engelleyen her türden konu hakkında konuşmak ve danışanların iyileşmesine, büyümesine ve daha üretken, psikolojik olarak sağlıklı bir yaşama doğru ilerlemesine yardımcı olmaktır. İyi bir terapi,  psikolojik danışman ve danışan tarafından birlikte yol alınan ve terapi için gündemin beraber oluşturulduğu süreçle mümkündür.

Bireysel psikolojik danışma seansları tipik olarak 45 ila 50 dakika sürer. Terapinin sıklığı ve süresi büyük ölçüde ihtiyaçlarınıza, tedavi hedeflerinize ve ilerlemenize bağlı olacaktır. Dolayısıyla sorunun doğasına, karmaşıklığına ve kurulan ilişkiye göre seans sayısı değişebilmektedir. Araştırmalar, psikolojik danışmanın depresyon, kaygı,  ilişki sorunları, güven, stres ve pek çok ruh sağlığı konusunda son derece başarılı bir seçenek olduğunu ortaya koymaktadır. 

 

Terapi Yöntemleri

Bilişsel Davranışçı Terapi

İnsanların ruhsal sorunlarının büyük ölçüde bireyin akılcı ve gerçeğe uygun olmayan inançlarından kaynaklandığını savunan yapılandırılmış bir terapi yöntemidir. Pek çok sorunun çözümüne yönelik klinik etkileri kanıtlanmış dünya genelinde en çok kullanılan terapi yöntemlerinden biridir.

Psikanalitik Terapi

Psikanalitik terapi kişinin bilinçdışının farkına vararak yaşadığı çatışmaları görmesini ve dolayısıyla kararlarını da bilinçli bir şekilde vermesini sağlamaya çalışan içgörü odaklı bir terapi yöntemidir. Daha çağdaş türlerinde danışanın savunma mekanizmaları ve bilinçdışı çatışmalarının doğası ele alınmaktadır.

adleryan terapi

Danışanın yaşam stilini ve davranış örüntülerinin anlaşılması için onunla işbirliği yapılması, yararlı ve yararsız yaşam sitili örüntüleriyle ilgili iç görü geliştirilmesi ve danışanın yaşam stili ile ilgili seçeneklerinin onun şuandaki yaşam görevlerinin getirdikleri ile bağdaştırılarak berlirli bir yere yönlendirilmesi basamaklarıyal ilerleyen terapi sürecidir.

Şema terapi

Şema terapi, bilişsel davranışçı terapi, bağlanma ve nesne ilişkileri, gestalt ve deneyimsel terapilerden gelen unsurları bir araya getiren bütünleştirici bir yaklaşımdır. 1990 yılında Jeff Young tarafından tanıtıldı ve o zamandan beri geliştirilmiştir. Çocukluk yaşantılarından itibaren gelişmeye başlayan ve işlevsel olmayan düşünce ve davranış kalıplarına dönüşen şemaların  fark edilmesine ve tedavi edilmesinde yönelik  geliştirilen bir psikoterapi yöntemidir.

emdr

EMDR terapisinde 8 aşamalı, üç yönlü (geçmiş, şimdi, gelecek) bir protokolü olan ve geçmişte yaşanan anıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmanın sağlanması, bugünkü semptomların tedavisi, danışanın gelecekte karşılaşacağı benzer sorunlar karşısında, kazandığı olumlu inanç ve duyguların geliştirdiği yeni bakış açısının yönlendirdiği davranışları gösterebilmesini amaçlayan yöntemdir. Kısaca duyarsızlaştırma, yerleştirme, beden tarama, kapanış ve yeniden değerlendirme aşamalarıyla özellikle travmatik yaşantıların etkilerini azaltmaya yönelik kullanılan terapi yöntemidir.

pozitif psikoterapi

Pozitif psikoterapi; her insanın tek ve bağımsız bir bedeni, düsüncesi, duyguları ve ruhu olduğuna inanan bir metotdur ve “insan, doğuştan getirdiği bir çok beceriye ve potansiyele sahiptir” görüşünü destekler. Amacı insanlığın içinde bulunduğu duruma farklı açılardan bakabilmek, yeni bakış açıları geliştirmektir. Biyolojik, bireysel, ailevi, sosyolojik ve evrensel boyutuyla bakış açılarını ele alır. Denge, keyifli, katılımlı ve anlamlı yaşama sahip olmayı kazandırmayı hedefleyen terapi yöntemidir.

Soru ve Randevu Talebi İçin Bizimle İletişime Geçin